Royal Opera House

Közvetítések felvételről a Royal Opera House előadásairól a Puskin mozi Metropolis termében.

 

2016. október 2.
Bellini: Norma

A Royal Opera House 2016/17-es élő közvetítéseinek évadnyitó előadása a Norma új produkciója, világhírű énekesekkel a főszerepekben. A kivételes szereposztású darabot a Royal Opera House zenei vezetője, Antonio Pappano vezényli. A druidák főpapnője, Norma szerepét a 2010-es Operalia énekes világverseny győztese, a Metben debütált fiatal bolgár operacsillag, Szonja Joncseva énekli. Joseph Calleja alakítja titkos szerelmét, a római prokonzul Pollionet. Adalgisa, az ifjú papnő szerepében pedig az olasz mezzo-szopránt, Sonia Ganassit láthatja a közönség.

2016. október 22.
Mozart: Cosí Fan Tutte
Mennyire szereti Ön a partnerét? Mennyire bízhat meg benne? És ő vajon megbízhat Önben? Mozart klasszikus vígoperája, a Così fan tutte két fiatal párt állít a próbatétel elé, ami végül váratlan eredményt hoz.
A szerelem természetét fürkésző Mozart-operában Semyon Bychkov egy fiatal, ám annál tehetségesebb társulatot vezényel, melyben bemutatkozik az amerikai szoprán, Corinne Winters is.

2016. november 20.
Jacques Offenbach: Hoffman meséi (Les Contes d'Hoffmann)

Offenbach mesterműve, a Hoffmann meséi pazar díszletekkel színre vitt produkciója a Royal Opera egyik legkedveltebb előadása. John Schlesinger rendező, aki Éjféli cowboy című filmjével 1969-ben Oscar-díjat nyert, ebben a munkájában életre kelti a XIX. század egyszerre romantikus, veszedelmes és misztikus világát.

2016. december 25-26.
Csajkovaszkij: A Diótörő (balett)

A Royal Ballet Csajkovszkij klasszikusával ünnepli Peter Wright balettmester 90. születésnapját, akinek közkedvelt Diótörő produkciója már több mint 30 éve az ünnepi műsor elengedhetetlen része.

2017. február 5.
Giuseppe Verdi: A TRUBADÚR (Il Trovatore)
Verdi klasszikusa olyan operacsillagok főszereplésével elevenedik meg a színpadon, mint a betegségéből nemrég felépült világsztár, Dmitrij Hvorosztovszkij (Luna gróf szerepében), a Scalában és a Metben Carmen szerepével üstökösként feltűnt Anita Rachvelishvili (Azucena szerepében), a Metben Plácido Domingó oldalán debütált és a kritikusok által méltatott Lianna Haroutounian (Leonora szerepében) és közel negyven éve az operavilág élvonalában éneklő Gregory Kunde (Manrico szerepében).

2017. március 5.
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Csipkerózsika (The Sleeping Beauty) (balett)

Csajkovszkij örök érvényű klasszikusa, a Csipkerózsika Royal Ballet-beli produkciója egyesíti magában mindazt a bájt és virtuozitást, nagyszerű zenét és kiemelkedő táncművészeti teljesítményt, ami csak a legnagyobb balettek sajátja. Csajkovszkij művének első koreográfiáját Marius Petipa, a 20. századi balett alapjait lefektető koreográfus mester 1890-ben álmodta színpadra. Petipa ezen munkája őrzi a legvirtuózabb, legnagyobb technikai tudást megkövetelő pas de deux-ket, az ihletett Rózsa Adagiót és az álomszerű Tündér variációt.

2017. április 9.
Giacomo Puccini: Pillangókisasszony (Madama Butterfly)

Puccini mélyen megrendítő operáját Antonio Pappano vezényli, a tündöklő Ermonela Jaho vezette szereplőgárda élén.
Magával ragadó zenéjével és szívszorító szerelmi történetével Puccini Pillangókisasszonya az operairodalom legnépszerűbb előadásainak egyike. A világhírű szoprán, Ermonela Jaho első alkalommal énekli Cso-Cso-Szán szerepét a Covent Gardenben. Moshe Leiser és Patrice Caurier rendezésében Nagaszaki lélegzetelállító díszleteit a 19. századi nyugati művészek romantikus Japán-ábrázolásai ihlették. Puccini zenéje életre kelti a reggeli madárcsicsergést, egy esküvői rituálé hangulatát, és gyönyörűen aláfesti a Pinkerton hadnagy (akit a fiatal és tehetséges tenor, Marcelo Puente alakít) udvarlását. Az opera legismertebb dallamai között felcsendül az álmaihoz hiábavalóan ragaszkodó Cso-Cso-Szán „Un bel di” című áriája is.

2017. április 23.
Fauré/Sztravinszkij/Csajkovszkij: Ékszerek (balett)

George Balanchine a smaragd, rubin és gyémánt ragyogását idézi meg ebben a lenyűgöző balett előadásban. Absztrakt koreográfiájával emléket állít a francia, amerikai és orosz balettiskola szépségének, mindegyiket megfeleltetve egy drágakőnek. Gabriel Fauré francia romantikus zenéje kiválóan keretezi a smaragd finom líraiságát, míg a rubin tüzes szikrázását Sztravinszkij és a New York-i dzsesszkorszak energiái hatják át. A sort a cári Oroszország pompája, Csajkovszkij utolérhetetlen zeneisége zárja, amely híven tükrözi vissza a gyémánt szikrázó ragyogását.
Az Ékszerek produkciója egy olyan mestermunka, amely a balett műfaj stílusgazdagságát és a Royal Ballet ezer arcú társulatát egyaránt jelképezi. Balanchine virtuóz koreográfiájának pontos tolmácsolásával a társulat hűen reprezentálja az egyes balettiskolák jellegzetességeit, a szólótáncosok kifogyhatatlan energiáját és az intézmény kimagasló táncművészeti kvalitását.

2017. június 11.
Mendelssohn/Franck/Liszt : Az álom/Szimfonikus variációk/Margit és Armand  (balett)

Frederick Ashton, a  Royal Balett alapító koreográfusának műveiből összeállított káprázatos válogatásprogram méltó módon mutatja be a szerző a munkásságát, amelyet kimagasló kreativitás jellemez.
Az Álom Shakespeare csapongó komédiája, a Szentivánéji álom adaptációja, amelyben egy erdei manó szerelmi bájitallal felfegyverzett gonosztevőt alakít. A Szimfonikus variációk volt Ashton II. világháború utáni első koreográfiája, valamint egyike volt azon a daraboknak, amelyeket először mutattak be a a ROH hatalmas főszínpadán, 1946-ban. A hat táncosból álló kar változatos színpadi képekben mutatja be a mozdulatok varázsát César Franck Szimfonikus variációk című zeneművére. A Margit és Armand nem más, mint a Traviatából is jól ismert történet gyönyörű és érzelemgazdag balett-feldolgozása. Ashton köztudottan Margot Fonteyn és Rudolf Nyurejev számára írta ezt a szívbe markoló balettet 1963-ban.

2017. július 2.
Verdi: Otello

A világhírű tenor, Jonas Kaufmann Otello szerepében debütál Verdi szenvedélyes Shakespeare-feldolgozásában, ahol a szerelem, a féltékenység és a bosszú játssza a főszerepet. Az Olivier-díjas rendező, Keith Warner új produkciójában Desdemonát Maria Agresta, a gyűlölettől vezérelt Jagót Ludovic Tézier bariton alakítja.
Verdi Otelloja az operatörténet egyik legnagyszerűbb alkotása. Pompás duettjei, érzelmekben gazdag és szenvedélytől fűtött szólói, felvillanyozó kórusművei hű interpretációja a legnagyobb odaadást követeli meg a Royal Opera House zenekarától, kórusától és a kiemelkedő szereplőgárdától. A fülbemászó zenei betétek közül is kiemelkedik Otello és Desdemona mámoros szerelmi duettje, és Desdemona megrendítő Fűzfadala. Az évadzáró remekművet a Royal Opera zenei vezetője, az itáliai operák szakértője, Antonio Pappano vezényli.