2011-12-12
December 10-én debütált a „Zakatoló Zenemozi” a Puskinban

December 10-én debütált a „Zakatoló Zenemozi” névre keresztelt mesefilmkoncert a Puskinban. A koncerten jól ismert mese- és diafilmeket láthattak a gyerekek, az eredeti helyett azonban egészen új, rendkívül izgalmas filmzenéket komponált hozzá a zenekar vezetője, Nagy Krisztián Tódor. A héttagú zenekar - Nagy Krisztián Tódor – orgona, melodika, hang, Sütő Márton – gitár, Kiss Árpád – trombita, Vereb Szabolcs – szaxofon, Palatinszky Márton – basszusklarinét, Nagy Péter – nagybőgő
Badics Márk – dob – Magyarországon az első és talán egyetlen, aki rendszeresen fellép némafilmkoncerteken.

Hogy mi a némafilmkoncert? A zenekar „bevonulója” után erről beszélt a gyerekeknek Bernát Atom Tamás, a koncert mesemondója: régen, amikor még nem volt tévé, vagy internet az akkori gyerekek moziba jártak filmet nézni. Amikor pedig még hangosfilm sem volt, a moziban egy zenekar vagy valamilyen hangszer kísérte a vetítést.

A közel háromnegyed órás műsorban öt mesefilmet, többek között a Leó és Fred, a Kockásfülű nyúl, a Kétbalkezesek és a Magyar népmesék egy-egy epizódját és két diafilmet vetítettek élőzenei kísérettel. A rendkívül színvonalas, a gyerekek számára kicsit talán szokatlan zene befogadását segítette a vásznon megjelenő mesefilm. A Kismalac és a farkasokhoz és a koncertet záró Kockásfülű nyúlhoz komponált darabok után kitörő tapsvihar viszont ismét azt igazolta, hogy a gyerekközönség rendkívül lelkes, kíváncsiak és nyitottak az igényes zenére.
A koncert után a zenekar tagjainak segítségével a hangszerek egy részét a közönség ki is próbálhatta.