Nemzetközi Jóga Nap & Gangesz-Duna Indiai Kulturális Fesztivál

Indiai Kulturális Fesztivál

2016-06-18 - 2016-06-19
P

Nemzetközi Jóga Nap & Gangesz-Duna Indiai Kulturális Fesztivál

Június 18:

15.00 Földre szállt csillagok (Taare Zameen Par) - 164 perc

18.00 A hegyi ember (Manjhi – the Mountain Man) – 124 perc

Június 19:

15.00 Látszat (Drishyam) – 164 perc

18.00 Se veled, se nélküled (Chalte Chalte) – 168 perc

Földre szállt csillagok (Taare Zameen Par)
színes, indiai dráma, 165 perc, 2007
nyelv: hindi, felirat: magyar
rendező: Aamir Khan
forgatókönyvíró: Amole Gupte
zeneszerző: Shankar Mahadevan, Loy Mendosa, Ehsaan Noorani
operatőr: Stayajit Pande (Setu)
producer: Aamir Khan
Szereplők: Darsheel Safary, Aamir Khan, Tanay Chheda, Tisca Chopra

A nyolc éves Isán számára az iskola csupa szenvedés. Nem elég, hogy nehezen boldogul a tanulással, még az iskolatársaival és a tanáraival is küzdenie kell. A helyzet otthon sem jobb, hiszen szülei lustának és butának tartják, amiért mindig csupa rossz jegyet hoz haza. Pedig Isán világa tele van csodákkal, hála színes képzeletének és művészi hajlamának. Ezt a világot azonban senki nem akarja észrevenni egészen addig, míg a bentlakásos iskolába új tanár nem érkezik.
A Földre szállt csillagok Aamir Khan első és eddigi egyetlen rendezése, ami a tőle megszokott módon könnyed stílusban, de hitelesen járja körbe India társadalmi problémáit. A számos elismeréssel, köztük a legjobb filmnek járó Filmfare-díjjal jutalmazott alkotás egy személyes történeten keresztül állít görbe tükröt az indiai oktatási rendszernek.

A hegyi ember (Manjhi - The Mountain Man)
színes, indiai életrajzi dráma, 120 perc, 2015
nyelv: hindi, felirat: magyar
rendező: Ketan Mehta
forgatókönyvíró: Jakhar Mahendar
zeneszerző: Sandesh Shandilya, Hitesh Sonik
operatőr: Rajiv Jain
producer: Nina Lath Gupta, Deepa Sahi


Szereplők: Nawazuddin Siddiqui, Radhika Apte, Tigmanshu Dhulia, Pankaj Tripathi, Gaurav
Dwivedi, Urmila Mahanta

Egy távoli, eldugott faluban él Dasrath Mándzshí a feleségével. A települést hatalmas hegy zárja el a közeli várostól, ami miatt hatvan kilométeres kerülőre kényszerülnek a falusiak, ha kórházi ellátásra van szükségük. Amikor Manjhi felesége balesetet szenved, a távolság miatt nem jut időben orvoshoz, és az asszony belehal súlyos sérüléseibe. A férfi másnap egyetlen csákánnyal nekiindul a hegynek, hogy utat vágjon a sziklákon át.

A megtörtént eseményeken alapuló film a hegyi emberként emlegetett Dasrath Mándzshínak állít emléket, aki felesége elvesztése után 22 évnyi kemény munkával és kezdetleges eszközökkel elhordott egy fél hegyet. A falusiak eleinte bolondnak tartották, és később is csak néhányan vittek neki ételt és szerszámot, így a férfi egyedül épített utat az egész településnek.

Látszat (Drishyam)
színes, indiai thriller, 163 perc, 2015
nyelv: hindi, felirat: magyar
rendező: Nishikant Kamat
forgatókönyvíró: Upendra Sidhaye
zeneszerző: Vishal Bhardwaj
operatőr: Avinash Arun
producer: Kumar Mangat Pathak, Ajit Andhare, Abhishek Pathak
Szereplők: Ajay Devgan, Shriya Saran, Ishita Dutta, Mrinal Jadhav, Kamlesh Sawant, Tabu

Vidzsaj Szálgáonkár egy kábeltévé-szolgáltató vezetője, aki a családi fészek nyugalma helyett gyakran még az éjszakát is videózással tölti a munkahelyén. Egy napon nagyobbik lányát kompromittáló képekkel kezdi zsarolni egy tinédzser, aki azonban egy szerencsétlen kimenetelű összetűzésben életét veszti. Az iskolai végzettséggel nem rendelkező, ám annál több hétköznapi rafinériával és filmekből ellesett trükkel felvértezett Vidzsaj briliáns tervet eszel ki, hogy családjának alibit igazoljon. Azzal azonban egyikük sem számol, hogy az áldozat anyja nem más, mint egy mindenre elszánt rendőrfelügyelő. Könyörtelen macska-egér játék veszi kezdetét, amelyben a törvény emberei is egyre kevésbé tartják be a szabályokat.

Az azonos című, 2013-as malajálam nyelvű film sokadik feldolgozása egyszerre a bűn és bűnhődés témája körül forgó, lebilincselő moralitásjáték, valamint az utolsó pillanatig meglepetéseket tartogató, csavaros thriller.

Se veled, se nélküled (Chalte Chalte)
színes, indiai romantikus film, 168 perc, 2003
nyelv: hindi, felirat: magyar
rendező: Aziz Mirza
forgatókönyvíró: Robin Bhatt
zeneszerző: Jatin-Lalit, Aadesh Shrivastava
operatőr: Ashok Mehta
producer: Juhi Chawla, Shah Rukh Khan, Aziz Mirza

Szereplők: Shah Rukh Khan, Rani Mukerji, Satish Shah, Lilette Dubey, Johny Lever, Jas Arora


Rádzs egyszerű teherautósofőr, aki néhány barátjával saját szerény vállalkozását üzemelteti. A gazdag, előkelő családból származó Prijával akkor ismerkedik meg, amikor a lány beleszalad autójával az ő teherautójába. Csúnyán összevesznek, azonban a későbbi találkozások során lassan egymásba szeretnek, végül családja ellenkezése ellenére Prijá feleségül megy Rádzshoz. A neheze azonban csak ezután következik, összeköltözésük után folyton veszekednek, Prijá el is költözik otthonról. Nagy kérdés, hogy a szerelem elegendő lehet-e a különböző családi háttérből, műveltségből és mentalitásból fakadó különbségek legyőzésére.

A film új megközelítésben mutatja be Bollywood rózsás szerelmi történeteit, miközben megmutatja a szerelem játékos és küzdelmes oldalát is. A film a két főszereplő játékának köszönhetően a 2003-as év egyik legnagyobb sikere lett.