Royal Opera House 2016 tavasz

2016-02-07 - 2016-06-05
P

Operaközvetítések felvételről a Puskin moziban:

RAPSZÓDIA / A KÉT GALAMB
2016. februrár 7.
Tovább>

Frederick Ashton | Két balett
Műsoridő: 140 perc
Frederick Ashton kettős balettestje Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini témára című koreográfiával kezdődik. A zene sötét áramlását és csillogását arra használta fel, hogy megalkossa egyik legfantasztikusabb koreográfiáját. Szellemes, szenvedélyes, mégis könnyed − ezzel válik Ashton romantikus stílusának csúcspontjává.
A műsor második felében Ashton elegáns, első látásra talán komikusnak tűnő A két galamb című koreográfiáját láthatjuk, ezt a minden balettszerető számára ritka csemegét.
RAPSZÓDIA
Koreográfus: Frederick Ashton
Zenéjét szerezte: Szergej Rahmanyinov
A KÉT GALAMB
Koreográfus: Frederick Ashton
Zenéjét szerezte: André Messager, átdolgozta: John Lanchbery
Közreműködik a Royal Opera House Zenekara

TRAVIATA
2016. március 13.
Jegyvásárlás>>

Giuseppe Verdi | háromfelvonásos opera
olasz nyelven | Műsoridő: kb. 3 óra  10 perc (2 szünettel)
A Traviatát Verdi egyik mesterművének tartják, mely Richard Eyre hagyományos rendezésében a ROH legnépszerűbb darabja. Az opera a párizsi örömlány, Violetta Valéry életét meséli el, aki az egyik legtragikusabb operahős. A cselekmény valós szálai  Marie Duplessis élettörténetéig nyúlnak vissza, aki 1847-ben, mindössze 23 évesen hunyt el. Ebben az új rendezésben Violettát az orosz szoprán, Venera Dzsimagyeva énekli, ezzel debütál a ROH-ban, miután a Glyndebourne Festivalon már elismerést aratott szerepformálásával. 
Karmester: Yves Abel
Rendező: Richard Eyre
Violetta Valéry: Venera Dzsimagyeva
Germont Alfréd: Saimir Pirgu
Germont György: Luca Salsi
Bervoix Flóra: Andrea Hill
Gastone de Letorières: Luis Gomes
Annina: Sarah Pring
Douphol báró: Jurij Jurcsuk
Közreműködik a Royal Opera Kórusa és a Royal Opera House Zenekara

BORISZ GODUNOV
2016. április 3.
Jegyvásárlás>>

Mogyeszt Muszorgszkij | négyfelvonásos  opera
orosz nyelven | Műsoridő: kb. 3 óra  (egy szünettel)
Richard Jones és Antonio Pappano ismételt közös munkájának köszönhetően élvezhetjük Muszorgszkij remekbe szabott történelmi drámáját, méghozzá az eredeti, 1869-es, rövidebb, hét jelentből álló változatban. Muszorgszkij eredeti víziója a Puskin műről – melynek főszereplője Borisz Godunov cár, aki 1598 és 1605 között uralkodott Oroszországban – túlságosan merésznek bizonyult, így a Birodalmi Színház akkori vezetése komoly változatatásokat kért. Muszorgszkij e változtatásokat be is építette a Borisz második változatába, melynek premierje 1874-ben volt. Ennek ellenére sok zeneértő az eredeti integritásáért száll síkra, s napjainkban egyre több színház tér vissza az első partitúrához. Bryn Terfel nagyszerű szerepformálását várhatjuk a címszerepben, az operairodalom egyik legbonyolultabb jellemében. A ravasz Sujszkij herceget John Graham-Hall énekli, Varlaam vándorszerzetest pedig John Tomlinson formázza.
Karmester: Antonio Pappano
Rendező: Richard Jones
Boris Godunov: Bryn Terfel
Sujszkij herceg: John Graham-Hall
Pimen: Ain Anger
Grigorij Otrepjev (az „ál-Dmitrij”): David Butt Philip
Varlaam: John Tomlinson
Xenia: Vlada Borovko
Xenia dajkája: Sarah Pring
Fjodor: Emily Edmonds
Andrej Scselkalov: Kostas Smoriginas
Közreműködik a Royal Opera Kórusa és a Royal Opera House Zenekara

LAMMERMOORI LUCIA
2016. május 15.
Jegyvásárlás>>

Gaetano Donizetti | háromfelvonásos opera
olasz nyelven | Műsoridő: kb. 2 óra  50 perc (egy szünettel)
A Lammermoori Lucia két viszálykodó család történetét meséli el a 17. századi Skóciában. A gyűlölködés szörnyű következményekkel jár majd két szerető szív számára. Ebben a, Donizetti legkiemelkedőbb alkotásának számító műben található a teljes operairodalom legszívbemarkolóbb, legmegrendítőbb őrülési jelenete. Több mint egy évtizede nem adták elő ezt a művet a ROH színpadán, így a Katie Mitchell rendezte darab különleges jelentőséget kap, igen izgalmas produkciónak ígérkezik. A címszerepet Diana Damrau énekli, aki a koloratúra repertoár mély ismerője. Titkos szerelmesét, a veszélyt megvető, szenvedélyes Edgart Charles Castronovo amerikai tenor alakítja.
Karmester: Daniel Oren
Rendező: Katie Mitchell
Lucia: Diana Damrau
Edgar: Charles Castronovo
Henrik: Ludovic Tezier
Arthur: Taylor Stayton
Raimond: Kwangchul Youn
Normann: Peter Hoare
Közreműködik a Royal Opera Kórusa
Közreműködik a Royal Opera House Zenekara

FRANKENSTEIN
2016. június 5.
Jegyvásárlás>>

háromfelvonásos balett | Műsoridő: ?
Liam Scarlett, a Királyi Balett rezidens művészeti ösztöndíjasa Mary Shelley klasszikus gótikus regényét, a Frankensteint választotta első egészestés, a ROH nagyszínpadára megálmodott balettje cselekményéül. Az árulás, kíváncsiság, élet, halál és mindenekelőtt a szeretet témái inspirálják Scarlettet, hogy az emberi lélek mély titkait, legfőbb törekvését − hogy elfogadják, hogy valahol otthonra leljen a világban − feltárja.
Ehhez az izgalmas új baletthez Scarlett Lowell Liebermann zenéjét képzelte el, akitől ez alkalomból új partitúrát rendelt.
Koreográfus: Liam Scarlett
Zenéjét szerezte: Lowell Liebermann
Díszlettervező: John Macfarlane
Fővilágosító: David Finn
Közreműködik a Royal Opera House Zenekara