Az első áruló
Il traditore
dráma
(2019)
Rendező
Marco Bellocchio
Színészek
Pierfrancesco Favino, Luigi Lo Cascio, Fausto Russo Alesi, Maria Fernanda Cândido, Fabrizio Ferracane

Megosztom

Bővebben a filmről

A film az első nagy bűnbánóról, arról a maffiózóról szól, aki elsőként tette lehetővé a Polip megközelítését, megváltoztatva ezzel az Állam és a szervezett bűnözés közötti erőviszonyokat. A film „a két világ főnökeként” emlegetett Tommaso Buscetta (Pierfrancesco Favino) alakját egy eddig még nem látott és korábban nem vizsgált módon mutatja be: ő az „Áruló”. Az erőszakkal és drámai elemekkel átszőtt történet Buscetta brazíliai letartóztatásával és Olaszországnak való kiadatásával veszi kezdetét, majd mesél a Falcone bíróval kialakult barátságáról és a Maxiprocesso néven ismertté vált maffiaellenes persorozat körüli titkolózásról. A Cosa Nostra pedig épp akkor, amikor úgy tűnik, hogy az igazságszolgáltatás csapást mér rá, arra emlékezteti Buscettát és Olaszországot, hogy messze van még a veresége. Bomba robban Capaciban, miután Buscetta emeli a tétet és kimondja Andreotti nevét: ez azonban visszaüt, és végleg el kell menekülnie Olaszországból.

 
Premier előtti vetítés és beszélgetés a maffia történetéről Dezső Andrással és Hont Andrással. 2020. február 20. 19.00 - Művész mozi
A vetítés után Dezső Andrással, a Maffiózók mackónadrágban c. könyv szerzőjével beszélget Hont András újságíró, az est házigazdája: Páli Orsolya.
Rengeteg izgalmas kérdés megvitatására ad alkalmat Olaszország Oscar-nevezettje, Az első áruló című filmdráma.
Tommaso Buscetta a Cosa Nostra bérgyilkosa volt, ennek ellenére mégis leült a később kegyetlen módon meggyilkolt Giovanni Falcone vizsgálóbíróval, és ő volt az, aki elsőként elkezdett "énekelni".
Mi vette rá a vallomás tételre? Milyen elvek és értékek mentén kötött szövetség volt a Cosa Nostra? Volt olyan pillanat hazai maffia történetében, amikor az túlmutatott a pillanatnyi anyagi érdekközösségen? Övezte-e valaha  romantikus pátosz a gengsztereket a '89 utáni Magyarországon? Mi volt a különbség a magyar és az olasz maffia módszerei között?
És ehhez hasonló kérdésekről fogja kérdezni Hont András, a HVG szerkesztője a téma szakértőjét Dezső Andrást, a nyitott és érdeklődő laikust pedig Páli Orsolya fogja képviselni a színpadon.
Forgatókönyv
Marco Bellocchio, Valia Santella, Ludovica Rampoldi
Bemutatás időpontja
Forgalmazó
Mozinet
Színes
Készítő országok
olasz-francia-brazil-német
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek