2001: Űrodüsszeia
BKFM - 2001: Űrodüsszeia
2001: A Space Odyssey
2001: A Space Odyssey
(1968)
Rendező
Stanley Kubrick
Színészek
Keir Dullea (Dr David "Dave" Bowman) Gary Lockwood (Dr. Frank Poole) Leonard Rossiter (Smyslov) William Sylvester (Dr. Heywood R. Floyd) Margaret Tyzack (Elena) Sean Sullivan (Dr. Bill Michaels) Robert Beatty (Dr. Halvorsen) Douglas Rain (HAL 9000 hangja)

Megosztom

Bővebben a filmről

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Stanley Kubrick 1968-ban bemutatott filmje túlnőtt mindazon, amit hasonló műfajban valaha moziban néző átélhetett. A hidegháború ekkora már az űrre is kiterjedt, jóllehet a film még a Holdra szállás előtt készült, s ezzel párhuzamosan óriásira nőtt a sci-fi iránti érdeklődés. Ebben a hangulatban mutatták be a 2001: Űrodüsszeiát, amely monumentális képi kompozícióival, a végtelen űrbe száműzött ember félelmetes víziójával tulajdonképpen évtizedekre kijelölte a – film számára akkor még fiatal – zsáner útját. Nem túlzás, hogy Kubrick nélkül a Star Warstól az Interstellarig egyik blockbuster sci-fi sem úgy nézne ki, ahogy ma ismerjük. A forgatókönyvet a neves író Arthur C. Clarke jegyzi, aki a filmmel párhuzamosan annak regényváltozatát is megírta. (A történet néhány pontban eltér forgatókönyvtől.) A Kék Duna keringő dallamára utazó űrhajó, az ijesztő egyszerűséget formázó dolomit s az öntudatára ébredt komputer olyan védjegyeivé vált a filmeposznak, amelyekről még ma, majd’ fél évszázaddal később is születnek elemzések.


When the conversation turns to sci-fi, the following image invariably leaps into the mind of every film buff: the stunning opening of a shinbone spinning in the air and the music of Richard Strauss, Also sprach Zarathustra. Few genres have been so defined by a film as Stanley Kubrick’s cryptic creation defines sci-fi. It is no easy thing to say what exactly 2001: A Space Odyssey is about. It is true that Arthur C. Clarke’s novel published after the film was released clarifies matters, but it is still interesting because the movie takes on new meaning at every viewing. It poses the fundamental questions of sci-fi in such a way that although this is one of the first works within the genre, it is still a synthesis. Even today, 50 years after its premiere, it remains relevant, currently precisely because of the issues it raises vis-a-vis AI. Music by great Hungarian composer György Ligeti can be heard in scenes played out in space.

Directed by: Stanley Kubrick
Screenplay by: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke
Director of photography: Geoffrey Unsworth
Music by: György Ligeti, Aram Khachaturian, Johann Strauss, Richard Strauss
Cast: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Daniel Richter, Leonard Rossiter, Margaret Tyzack
Genre: sci-fi
Production: Metro-Goldwyn-Mayer, Stanley Kubrick Productions
Format: colour, 2.35:1

Forgatókönyv
Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke
Bemutatás időpontja
Forgalmazó
Pannónia Szórakoztató Kft.
Színes
Készítő országok
Pannonia Entertainment Ltd.
Felirat nyelvek