"A Zöld Herceg" - A Hamasz fia
Izraeli Filmhét - "A Zöld Herceg" - A Hamasz fia

Megosztom

Bővebben a filmről

E valós tényeken alapuló thriller Moszab Hasszán Juszefről, a Hamasz egyik vezetőjének fiáról szól, aki az izraeli hírszerzést különösen fontos információkkal látta el. A „Zöld Herceg“ kódnevű férfit sikerült beszervezni és egy évtizeden át saját népe ellen kémkedett. A film bemutatja a tartótisztjéhez fűződő bonyolult kapcsolatát. Terror, árulás, pokolian nehéz döntések és egy politikai szembenálláson is átívelő barátság története e film.

Moszab Hasszán Juszef mindig az ajtóval szemben ül le, nem veszi le róla a szemét, és gyakran cserél lakást. Nincs is más választása, ha élve akar maradni, hiszen családja, sőt egész népe árulónak tartja. Moszab magányos – egyetlen barátja egykori ellensége.
Apja Hasszán Juszef sejk, a Hamasz hét alapítójának egyike és egyik rangos vezetője. A film készítésének idején börtönben van. Moszab juttatta oda, hogy így „védje meg”.
Több mint egy évtizeden át a „Zöld Herceg” kódnevű Moszab volt a hírhedt Sin Bét, Izrael titkosszolgálatának legfontosabb hírforrása. Mindössze 17 éves volt, amikor beszervezték. Apja mozgalmában betöltött stratégiai helyzetét kihasználva hajlandó volt egykori ellenségeinek kémkedni s ezzel az övéit elárulni.
Tartótisztje, a Sin Bétnél dolgozó Gonen Ben Jichak – akinek egykor nagy jövőt jósoltak az izraeli titkosszolgálatnál – mindent kockára tett, beleértve az árulást is, csak hogy megmentse Moszab életét.
A Moszab és Gonen közötti különleges kapcsolat az izraeli hírszerzés történetének egyik legvalószínűtlenebb és egyben leghatékonyabb együttműködését eredményezte. Ennek köszönhető, hogy sikerült letartóztatni szörnyű terrortámadások tervezőit, számos öngyilkos merényletet el lehetett hárítani, és olyan tervezett, titkos akciók váltak ismertté, amelyeknek komoly politikai következményei lettek volna.
E két ember bízott egymásban nem törődve az őket körülvevő hazugságokkal és csalásokkal. Az élet azonban végül úgy hozta, hogy mindkettőjüknek szembe kellett fordulniuk sajátjaikkal, hogy magukat megmentsék.

Nadav Schirman filmje, A ZÖLD HERCEG az elmúlt évek közel-keleti eseményein nyugvó lélektani thriller. Nézőit arra kényszeríti, hogy gondolják át nézeteiket, a térségben dúló konfliktusról. A film hősei maguk mondják el a történetet a saját szempontjukból. Drámai akciósorozatot látunk és először nyilvánosságra kerülő archív felvételeket. Erőteljes alkotás – kémthriller, amely végig izgalomban tartja a nézőt. A rendező Schirman mellett a film készítői között ott van két neves producer: a kétszeres Oscar-díjas Simon Chinn (Ember a magasban és Rodriguez nyomában), valamint az Oscar-díjas John Battsek (Egy nap szeptemberben és Tillman története).

DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK:

2014 – IZRAELI FILMAKADÉMIA – LEGJOBB DOKUMENTUMFILM
2015 – BAJOR FILM DÍJ – LEGJOBB DOKUMENTUMFILM
2015 – MOSZKVAI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL – LEGJOBB DOKUMENTUMFILM


A filmet héber nyelven, magyar felirattal vetítjük.

A 20. Izraeli Filmhét teljes programja>>>

Forgatókönyv
Nadav Schirman
Színes
Felirat nyelvek