Royal Opera House – Manon Lescaut
155 perc,

Megosztom

Bővebben a filmről

Royal Opera House 2014-es élő közvetítésének felvétele

Műsoridő: kb. 2 óra 35 perc egy szünettel

Főszerepekben: Kristine Opolais, Jonas Kaufmann, Christopher Maltman
Vezényel: Antonio Pappano
Zeneszerző: Giacomo Puccini
Rendezte: Jonathan Kent

Puccini első átütő sikerű operája 30 év után tért vissza a Covent Gardenbe, Jonathan Kent új rendezésében, olyan parádés előadókkal, mint Jonas Kaufmann és Kristine Opolais.

Cselekmény
A modern környezetbe helyezett történetben Manon és a fiatal egyetemista, Des Grieux első találkozásukkor egymásba szeretnek, és együtt elszöknek. Amikor azonban az idős Géronte luxuséletet kínál Manonnak, a lány elhagyja szerelmét.

Manon mégsem tudja elfeledni Des Grieux-t. Des Grieux megpróbálja megszöktetni a lányt, de még mielőtt terve sikerrel járna, Géronte letartóztattatja Manont. Végül mégis megszöknek, de menekülés közben Manon a fáradtságtól összeesik, és meg is hal – Des Grieux karjában.

Háttér

Puccini kottakiadója megpróbálta lebeszélni a zeneszerzőt, hogy Prévost abbé Manon Lescaut és Des Grieux lovag története című regényét adaptálja, mivel Massenet már korábban népszerű operát írt a műből. Puccini azonban tántoríthatatlan volt, szerinte „egy olyan nőnek, mint Manon, több hódolója is akadhat.” Nehézségekkel teli kezdet után (öt librettista szerződött a szöveg opera-átiratára) a Manon Lescaut 1893-as premiere volt Puccini első igazi áttörő sikere: mind a közönség, mind a kritikusok elismerően nyilatkoztak operájáról. Puccini pazar, gazdagon árnyalt partitúrájára fiatalos életigenlés és fülbemászó dallamok jellemzők: Des Grieux és Manon szenvedélyes duettjétől („Vedete? io son fedele”) kiindulva Manon utolsó áriájának mindent elsöprő lehangoltságáig („Sola, perduta, abbandonata”)

Színes