16. Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál
-

Megosztom

16. Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál
Szeptember 1-én kezdődik a 16. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, melynek versenyprogramjában ismét felbukkannak korábbi Sundance, Cannes és BAFTA díjra jelölt alkotások. Ezekkel az alkotásokkal foglalkozunk kicsit részletesebben az alábbi beharangozónkban, de kezdjük azzal, hogy alapvetően átalakult a rövidfilmes „piac”, amit nevezzünk inkább rendszernek.
Amíg korábban a különböző nemzetek szinte kizárólag a saját országhatáraikon belül gyártották a rövidfilmeket, addig mára ez teljesen nemzetközivé lett, azaz megjelent a nemzetközi kooprodukció a kategórián belül. Két izraeli rendező is versenybe jutott, azonban az egyik brit, a másik pedig szerb megjelöléssel szerepel majd. Aztán a forgalmazás és fesztiváloztatás még inkább megkavarja a dolgokat, mert hiába hittük mi azt a nevezéskor, hogy rengeteg spanyol alkotás érkezett például a Promofest ügynökségtől, a Cargo maláj, a Low Tide ír, az Archibald's Syndrome francia az Overland pedig amerikai színekben indul. A másik nagy csomagban nevező berlini Aug & Ohr versenybe jutott rövidfilmjei között pedig az O.I. és az Oracle kanadai, a Spoon amerikai, a W görög, de persze elvétve akad német is, mint a műfajban ritkaság számba menü rövidfilm musical, a Bonbon. Az Oracle című kísérleti film, mely Aaron Poole rendezése egy gyermek életének azon pontját vizsgálja majd, amikor a szorongás és a félelem bekerülnek a tudatába.
Természetesen az ügynökségek és az akadémiák vagy a filmiskolák nem összekeverendők, mert például továbbra is kiváló hazai alkotásokat kapunk többek között a Film Akademie Baden-Württemberg iskolából, mint az idei versenyben szereplő The Captain vagy a Masel Tov Cocktail. A Steve Bache által jegyzett „Kapitány” című filmben a vízimentő Frank egy súlyos baleset után megpróbálja fenntartani a példakép szerepét fia életében. Másik nagy visszatérőnk a Hamburg Media School, akik ezúttal a fesztivál versenyprogramjának a nyitófilmje, az Among Humans mellett ugyanebből az iskolai szemeszterből még 2 filmmel jutottak a főtáblára, ezek pedig az Offense és a Mall.
Végül nem mehetünk el szó nélkül az új generációs cseh animációs filmek mellett, akik az animációs versenyprogram egy harmadát adják, egyebek mellett a prágai FAMU kötelékéből érkezett Hide N Seek valamint a S p a c e s című alkotásokkal. És természetesen nem múlhat el BuSho fesztivál lengyel animációs film nélkül, így örömmel mutatjuk be a Fumi stúdiós Piotr Milczarek Rain című munkáját, mely az alkotók megfogalmazása szerint egy egyszerű animációs film a kollektív tudatról.
A tavalyi BuSho győztes Salam francia ügynökségétől idén is érkezett csemege, még pedig a Sundance fesztiválon debütált Észak-Macedón Sticker, Georgi M. Unkovskirendezése, melyben Dejan sikertelen autóvizsgáját követően a bürokrácia csapdájába esik, mely próbára teszi elhatározását, hogy felelősségteljes apa szeretne lenni.
Oroszországból érkezett Vladislav Bakhanovich filmje a Meatgrinder, valamint a Praskovya című film Alexander Solovyov rendezése, melyek a legutóbbi Moszkvai Rövidfilm Fesztivál díjazottjai voltak.
Minden évben egyre több és több iráni alkotást kapunk, és a remek 113 című Neda Assef film a bizonyítéka, hogy nem csak a fizetésképtelenségi szankcióból eredő nevezési díjmentesség miatt érkezik sok film, hanem erőteljesen fejlődik a filmipar. A filmben a 113. számú katona annyira elfáradt, hogy elaludt a katonai bázis konferenciatermében, amelyben a vezetői találkozókat tartják.
2019-ben Cannes-ban Arany pálma, nemrég pedig BAFTA jelölést kapott Anna című filmjéért Dekel Berenson a fent már említett izraeli rendező, aki a nemzetközi kavalkád megerősítésére ezúttal brit színekben indul, egyébként kettős magyar állampolgár, aki jelenleg Cipruson él. A film a háború sújtotta Kelet-Ukrajnában élő Anna, az öregedő egyedülálló anya története, aki vágyakozik a változásra. Másik izraeli rendező, Yoram Ever-Hadani, aki Moon Drops című filmjében egy gyári munkás összeállít egy rejtélyes gépet, amely folyadék cseppeket állít elő a holdfényből.
A teljesség igénye nélkül reméljük sikerült felcsigázni az érdeklődő közönséget, találkozzunk szeptember első hetében a 16. BuSho fesztiválon, mindenkit várunk szeretettel:

MIT LÓTTETEK? - 16. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL
2020. szeptember 1 - 6.
Puskin mozi / Art+ Cinema / Olasz Kultúrintézet / Cervantes Intézet
Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból
Diákzsűri, Nemzetközi zsűri: 3 fődíj / 7 kategóriadíj
2 NFI különdíj a legjobb magyar alkotásoknak!
Partnerfesztiválok / Workshopok / Koncertek…

www.busho.hu

BuSho versenyblokkok 700,- HUF / diák 500,- HUF
BuSho napijegy 2500,- HUF / diák 2000,- HUF
BuSho bérlet 5000,- HUF / minden programra érvényes!

Részletes program és jegyvásárlás hamarosan.

16. Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál