Indiai Filmhét
-

Megosztom

Indiai Filmhét

India 70 éve, 1947. augusztus 15-én nyerte el függetlenségét. A 70. évfordulót az Indiai Nagykövetség és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ is számos programmal ünnepli meg. Ez alkalomból 2017. október 5-11. között Indiai Filmhetet rendezünk a Puskin Moziban.

A Filmhéten a kortárs indiai filmalkotások mellett az elmúlt 15 év legnépszerűbb filmklasszikusai is szerepelnek a válogatásban. A programot Őexc. Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete nyitja meg 2017. október 5-én. A Fesztivál hét napja alatt 7 hindí nyelvű filmet láthat majd a közönség magyar felirattal.

Az indiai filmekről:
Az indiai filmipar a világ évente legtöbb filmet termelő és egyik legdinamikusabban fejlődő filmgyártása, és az itt készülő évi 900-1000 filmnek nagyjából egyötödét teszik ki a Mumbaiban és környékén forgatott, hindi nyelvű, ún. „bollywoodi” filmek. Ezek a filmek egyedülálló színt képviselnek a világ filmes piacán, mivel a hagyományos „maszáláfilmnek” nevezett műfaji keverékekhez hasonló darabok sehol máshol nem készülnek, ugyanakkor gyökereik a több ezer éves indiai kulturális hagyományokhoz nyúlnak vissza. A bollywoodi filmek rendkívül látványosak, színesek, számos műfajt ötvöznek egymással (pl. szerelmi románc, vígjáték, akciójelenetek, melodráma), és ezzel a közönség szinte minden rétegét és korosztályát képesek megszólítani. Szinte elmaradhatatlan elemük a zene és hagyományosan a pazar kiállítású táncjelenetek, melyekben a sztárok különleges helyszíneken, óriási tánckarral és számos egzotikus jelmezt felvonultatva kápráztatják el a közönséget. Az elmúlt évtizedben az indiai filmek egyre több nyugati hatást olvasztottak magukba, ám ez csak még változatosabbá tette az amúgy is rendkívül színes bollywoodi filmipart: filmtermésében a klasszikus maszáláfilmek mellett ma már megtalálhatóak többek között a fiatalos hangvételű, modern romantikus komédiák, a profin megkoreografált, számos speciális effektet beépítő akciófilmek, vagy a nyugati fesztiválokon nagy sikereket arató, szerzői filmhez erősen közelítő szatírák és kisrealista darabok.

Program:

október 5. 18.00 - Bádzsíráó Masztání (Bajirao Mastani)

október 6. 18.00 - Rajongó (Fan)

október 7. 18.00 - Szerelmes történetek (Mohabbatein)

október 8. 18.00 - Dzsódhá Akbar (Jodhaa Akbar)

október 9. 18.00 - Látszat (Dhrishyam)

október 10. 18.00 - Szultán (Sultan)

október 11. 18.00 - Légihíd (Airlift)

A filmeket hindi nyelven, magyar felirattal vetítjük.

Jegyek már kaphatók 1300 ft-ért a Puskin Mozi pénztárában vagy online, a puskinmozi.hu oldalon.
További információ: http://www.indianembassy.hu/?p=143293

Indiai Filmhét