Indiai Filmhét - Bollywoodi sikerfilmek
-

Megosztom

Indiai Filmhét - Bollywoodi sikerfilmek

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
HI

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normál táblázat";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;
mso-bidi-language:HI;}

A budapesti Indiai Nagykövetség Amrita Sher-Gil Kulturális Központja 2016 októberében megrendezi immár hagyományos filmfesztiválját a Puskin moziban. Az idei filmhét India hindi nyelvű filmgyártását, közismert nevén Bollywoodot állítja a középpontba, és célja e sajátos filmipar sokszínűségének bemutatása. Ehhez a szervezők Bollywood különböző korszakaiból származó sikerfilmjeiből válogattak, törekedve rá, hogy minél több műfaj jelenjen meg a fesztiválon.

 

A nyugaton rendkívül népszerű, ám Magyarországon kevéssé ismert ún. családi és esküvős filmek közül kettő is szerepel a válogatásban. Ezek a filmek a konzervatív indiai nagycsaládi életformát dicsőítik, történeteikben nagy szerepet tölt be a vallási és családi ünnepek, rituálék, szokások bemutatása. 1994-ben a rengeteg dallal és tánccal színesített, egzotikus Ki vagyok én neked? indította el e filmek divatját és hozott óriási népszerűséget Bollywoodnak a nyugati országokban. A szeretet  kincse című 2015-ös mű pedig annak jó példája, hogyan lehet a mai közönség számára aktualizálni, élvezetessé tenni a műfajt.

 

A bollywoodi filmtermés egy jelentős részét mindig is a különböző szerelmi románcok tették ki, ezek központi konfliktusa, történetvezetése és stílusa azonban korszakonként igen változó. A családi és esküvős filmek után a 2000-es évek elején és közepén a nagy szerelmi melodrámák jöttek divatba. Ezek egyik legszebb darabja a románcok királyának is nevezett Yash Chopra Vír–Zárá című filmje, amely egy hindu-muszlim szerelmi történetet állít a középpontba, fantasztikus sztárparádéval. A Pimasz alak kortárs szerelmi történet, azon románctípus jellegzetes darabja, amely a mai fiatal közönséget célozza meg, erősen hasonlít az amerikai rom-komokra és nyugati stílusú, modern zenéket használ. A műsorban szereplő harmadik szerelmi történet, a Mindent bele! ezzel szemben merészen újszerű, a legújabb, időnként művészfilmes eszközöket is felhasználó, kísérletező, hagyományos kliséket megkérdőjelező trend szívmelengető darabja.

 

Bollywood mindig is kísérletezett egyéb műfajokkal, napjainkban nagy sikernek örvendenek a fordulatos történetvezetésre, rejtélyekre és erős színészi játékra építő, zene nélküli thrillerek és krimik, melyek egyik legfrissebb darabja a műsorban látható 2016-os Vezér. A fesztivál zárófilmje pedig igazi különlegesség. Indiában alig készülnek science fiction darabok, de a 2003-ban bemutatott Találtam valakit akkora siker lett, hogy a rá épülő szériával együtt megteremtette a szuperhősfilmek máig tartó divatját. A Találtam valakit ugyanakkor még jellegzetes kevert műfajú darab, mely a nyugatról kölcsönzött műfaji elemeket indiai ízlés szerint vegyíti és tálalja.

Belépő: 1300 ft / film.

2016. október 6. 19.00

A szeretet kincse (Prem Ratan Dhan Payo)

Színes indiai családi dráma/Indian family drama, 2015, 164 min
nyelv/language: hindí, felirat/subtitle: magyar/Hungarian
rendező/directed by: Sooraj R. Barjatya
forgatókönyvíró/screenplay:  Sooraj R. Barjatya
zeneszerző/music:  Sanjoy Chowdhury, Himesh Reshammiya
operatőr/cinematography:  Manikandan
vágó/edited by: Sanjay Sankla
Szereplők/Cast: Salman Khan, Sonam Kapoor, Neil Nitin Mukesh, Anupam Kher, Swara Bhaskar, Aashika Bhatia

Prítampur hercege éppen a koronázására készül, amikor merényletet követnek el ellene, melybe kis híján belehal. Hűséges szolgái elrejtik a herceget és felfogadnak egy hasonmást, hogy helyettesítse őt az ünnepségeken. Az egyszerű vásári komédiásnak, Prémnek így gyorsan el kell sajátítania az udvari etikettet, a megfelelő beszédmódot, el kell viselnie a herceg íztelen vegetáriánus étrendjét és boldogulnia kell a herceg féltékenységtől és gyűlölködéstől terhes családjában. A legnagyobb megpróbáltatás azonban számára az, hogy udvarolnia kell a herceg szépséges menyasszonyának, miközben tudja, hogy a bájos hölgy sohasem lehet az övé.

A film a klasszikus indiai családi filmek hagyományát folytatja és modernizálja mai közegbe helyezve. A klasszikus indiai filmzenéket idéző dalai óriási sikert arattak, és a csodás paloták, előkelő ruhák és ékszerek elkápráztatják a nézőt, így nem meglepő, hogy a családi drámával kevert romantikus vígjáték a 2015-ös év ötödik legsikeresebb indiai filmje lett.


 

 

2016. október 7. 19.00

Mindent bele! (Dum Laga Ke Haisha)

Színes indiai romantikus vígjáték/Indian romantic comedy, 2015, 110 min
nyelv/language: hindí, felirat/subtitle: magyar/Hungarian
rendező/directed by: Sharat Katariya
zeneszerző/music: Anu Malik, Andrea Guerra
operatőr/cinematography: Manu Anand
vágó/edited by: Namrata Rao
Szereplők/Cast: Ayushmann Khurrana, Bhumi Pednekar, Sanjay Mishra

Az iskolázatlan, egyszerű családból való Prém zenei kazettákat árul a piacon, és amikor eljön az ideje, édesapja egy tanult, ám túlsúlyos lányhoz akarja hozzáadni. A csinos feleségről álmodozó fiúnak esze ágában sincs nősülni, de családja meggyőzi, hogy így anyagilag jobban fog járni. A hagyományoknak megfelelően megtartják az esküvőt, de a nászéjszakát Prémnek nem akaródzik elhálnia. Amikor a piacon megjelenik egy cd-árus, házasságán kívül már a megélhetése is veszélybe kerül. A szorult helyzetből az egyetlen kiutat jelentheti, ha testes arájával beneveznek a helyi feleségcipelő versenyre.

A Mindent bele! bár látszólag a bollywoodi romantikus komédiák kliséit követi, ám teljesen új alapokra helyezi és sok tekintetben felülírja azokat. A legszegényebb rétegek mindennapi életének bemutatása, a realistán fényképezett, lepusztult helyszínek és a természetes, minimalista színészi játék jól illeszkednek a modern felfogású tanult lány és az elmaradott, konzervatív család konfliktusának bemutatásához. A daljeleneteket mellőző, egy bollywoodi ideáloktól teljesen eltérő, pályakezdő színésznőt és egy kevéssé ismert férfi színészt szerepeltető film meglepő módon nagy siker lett és számtalan fesztiváldíjat besöpört.

 

2016. október 8. 19.00

Vír–Zárá (Veer-Zaara)

Színes indiai romantikus dráma/Indian drama, 2004, 192 min
nyelv/language: hindí, urdú, felirat/subtitle: magyar/Hungarian
rendező/directed by: Yash Chopra
forgatókönyvíró/screenplay: Aditya Chopra
zeneszerző/music: Sanjeev Kohli,  Madan Mohan
operatőr/cinematography:  Anil Mehta
vágó/edited by:  Ritesh Soni
Szereplők/Cast: Shah Rukh Khan, Preity Zinta, Rani Mukherji, Manoj Bajpai, Boman Irani, Kiron Kher, Amitabh Bachchan, Heema Malini

A befolyásos lahóri muszlim család lánya, Zárá Haját Khán Indiába utazik, hogy végső nyugalomra helyezze szeretett szikh dajkája hamvait. Egy buszbalesetből Vír Pratáp Szinh indiai pilóta menti ki, aki segít neki végrehajtani a tervét, majd egy napra elviszi a családjához. Az együtt töltött idő alatt a két fiatal eltérő vallása és kultúrája ellenére egymásba szeret, ám Zárát otthon a család által kiválasztott vőlegény várja. Tiltakozása ellenére hozzá kell mennie a család becsülete érdekében, ám Vír nála is sokkal drágább árat fizet a szerelmükért.

A hindu-muszlim szerelmi történetet elmesélő Vír-Zárá az indiai szerelmi melodrámák egyik legszebb és legsikeresebb darabja, a románcok királyának nevezett Yash Chopra egyik legismertebb filmje. Minden részletében finoman megmunkált klasszikus, nagyívű történettel, sztárok sorát felvonultató szereposztással és remek színészi alakításokkal, klasszikus hangzású dalokkal és szépséges pandzsábi tájakkal.

 

2016. október 9. 19.00

Ki vagyok én neked? (Hum Aapke Hain Koun..?)

Színes indiai romantikus vígjáték/Indian romantic comedy, 1994, 206 min
nyelv/language: hindí, felirat/subtitle: magyar/Hungarian
rendező/directed by: Sooraj R. Barjatya
forgatókönyvíró/screenplay: Sooraj R. Barjatya
zeneszerző/music: Vijay Patil
operatőr/cinematography:  Rajan Kinagi
vágó/edited by: Mukhtar Ahmed
Szereplők/Cast: Madhuri Dixit, Salman Khan, Mohnish Bahl, Renuka Shanane, Anupam Kher, Alok Nath

Csaudharí professzor idősebb lánya számára házassági ajánlat érkezik régi barátja, a gazdag gyáros unokaöccsétől. A különböző családi ünnepek (eljegyzés, esküvő, gyerekváró ünnep, babaköszöntés) során egymásba szeret a vőlegény öccse, Prém és a menyasszony húga, Nisá. Már titokban ők is az esküvőjüket tervezik, amikor egy váratlan tragédia közbeszól, és a fiatalok kénytelenek feláldozni szerelmüket a család érdekében.

A Ki vagyok én neked? az 1990-es évek legnépszerűbb indiai filmes trendjének, a családi és esküvős filmeknek volt a mintaadó darabja. Bemutatásakor akkora sikert aratott, hogy ettől kezdve új fejezetet kellett nyitni a legnagyobb bevételt hozó indiai filmek történetében, és Angliában még színpadi változat is készült belőle. Ezek a gazdag indiai nagycsaládok közegében játszódó filmek a családi összetartásra és a konzervatív értékekre helyezik a hangsúlyt, miközben a vallási és családi ünnepek, szokások és rituálék révén egy egzotikus és színes Indiát mutatnak be, számtalan dallal és táncjelenettel körítve. A Ki vagyok én neked? a bollywoodi filmtörténet egyik mérföldköve, mely máig rendkívüli népszerűségnek örvend hazájában és számos mai film hivatkozási alapja.


 

2016. október 10. 19.00

Vezér (Wazir)

Színes indiai krimi/Indian crime thriller, 2016, 104 min
nyelv/language: hindí/Hindi, felirat/subtitle: magyar/Hungarian
rendező/directed by: Bejoy Nambiar
forgatókönyvíró/screenplay: Vidhu Vinod Chopra, Abhijat Joshi
zeneszerző/music:  Rohit Kulkarni
operatőr/cinematography: Sanu Varghese
vágó/edited by: Vidhu Vinod Chopra, Abhijat Joshi
Szereplők/Cast: Amitabh Bachchan, John Abraham, Farhan Akhtar, Aditi Rao Hydari, Neil Nitin Mukesh

A lelkiismeretes rendőr, Dhánis családját tragédia rázza meg. A depresszióba süllyedt férfi életébe ekkor érkezik a titokzatos Pandit, a tolószékbe kényszerült sakk-nagymester. Ahogy a játékon keresztül közelebb kerülnek egymáshoz, az idős férfi egy személyes titkot fed fel előtte. Egy befolyásos politikus házában balesetet szenvedett a lánya, de a rendőrség nem volt hajlandó kivizsgálni az esetet. Dhánis elhatározza, segít az idős mesternek nyomozni, azonban rejtélyes ellenfelük akad egy bérgyilkos személyében. Az arc nélküli Vezér mindig egy lépéssel előttük jár – mintha csak egy sakkjátszma részesei lennének.

Az okos és feszes thrillert két színészóriás játéka teszi igazán emlékezetessé, a legendás bollywoodi ikon, Amitabh Bachchan az idős mester szerepében, és Farhan Akhtar kötelességtudó rendőrként. A Vezér üdítően különbözik a tipikus bollywoodi ábrázolásmódtól, karakterei nem haragtól vezetett, elvakult bosszúállók, hanem a végső célra koncentrálva, józanul hozzák meg döntéseiket.


 

2016. október 11. 19.00

Pimasz alak (Besharam)

Színes indiai akcióvígjáték/Indian action comedy, 2013, 143 min
nyelv/language: hindí, felirat/subtitle: magyar/Hungarian
rendező/directed by: Abhinav Kashyap
forgatókönyvíró/screenplay: Abhinav Kashyap, Rajeev Barnwal
zeneszerző/music: Lalit Pandit
operatőr/cinematography: Madhu Vannier
vágó/edited by:  Pranav Dhiwar, Pankaj Sharma
Szereplők/Cast:  Ranbir Kapoor, Pallavi Sharda, Rishi Kapoor

Bablí, a kispályás autótolvaj árvaházban nőtt fel, lénye és pimaszsága mindenkit elbűvöl. Halálosan szerelmes Tárába, de a lányt nem sikerül elvarázsolnia. Egyik akciója után kiderül, hogy egy orgazda kérésére épp a lány kocsiját kötötte el. Tárával együtt felkerekednek, hogy visszaszerezzék az autót a gengsztertől. Bablí működését azonban régóta figyeli egy rendőr házaspár is, és megpróbálják végre elkapni a fiút.

A kilencvenes évek könnyed maszálá filmjeinek világát idéző Pimasz alak címszereplője Ranbir Kapoor, aki napjaink egyik legnagyobb bollywoodi sztárja. A rendőrpárost pedig saját szülei, Rishi Kapoor és Neetu Singh alakítják, akik a hetvenes-nyolcvanas évek ünnepelt filmsztárjai voltak.


 

2016. október 12. 19.00

Találtam valakit (Koi… Mil Gaya)

Színes indiai fantasy/Indian fantasy 2003, 171 min
nyelv/language: hindí, felirat/subtitle: magyar/Hungarian
rendező/directed by: Rakesh Roshan
forgatókönyvíró/screenplay: Rakesh Roshan
zeneszerző/music:  Rajesh Roshan
operatőr/cinematography:  Sameer Arya, Ravi K. Chandran
vágó/edited by: Sanjay Verma
Szereplők/Cast: Hrithik Roshan, Preity Zinta, Rekha, Rajat Bedi

Róhit mentálisan visszamaradott fiú, mivel édesanyja terhessége során autóbalesetet szenvedett. Az iskolában bukdácsol, nála jóval fiatalabb gyerekekkel játszik és kortársai folyton gúnyolják. Egy nap kipróbálja űrkutató édesapja gépét, amellyel az földönkívüli civilizációkkal próbált kapcsolatba lépni. Nem sokkal később furcsa vendég érkezik, akit Róhit elbújtat és megvéd, és aki cserébe őt szuperképességekkel ruházza fel. Róhit élete így egyik pillanatról a másikra megváltozik, briliáns tanuló és élsportoló lesz, megleckézteti gúnyolódó iskolatársait és még a bájos Nisá rokonszenvét is elnyeri.

A Találtam valakit volt az első igazi bollywoodi science fiction film, mely bemutatásakor óriási szenzációt keltett. Azóta két szuperhősfilm-folytatása készült, és a Krrish-széria mára India egyik legjövedelmezőbb brandjévé vált. A Találtam valakit érdekes példája annak, hogy az indiai filmesek gyakran egy-két ismert amerikai film alapötletéből hogyan alkotnak teljesen új, kevert műfajú, ízig-vérig indiai történeteket. Hazájában a film számos díjat nyert, a 2003-as éve legnagyobb bevételét hozta, és a furcsa látogató figurája az indiai gyerekek egyik kedvencévé vált.