Royal Opera House

Megosztom

Royal Opera House

2014. őszétől a Royal Opera House előadásai is műsorra kerülnek Puskin moziban. A közönség láthatja és hallhatja többek között A két Foscarit, Plácido Domingóval a főszerepben, az Alice Csodaországban balett-változatát, vagy épp a Bohéméletet, amelyet utoljára rendez John Copley.

Az előadásokat HD-minőségben, eredeti nyelven, felvételről vetítjük.

Előzetes: http://youtu.be/fKwJ2esbT9Q

Csatlakozz a Facebookon>>

***

2014. november 2., vasárnap, 14.00

A két Foscari (I due Foscari)

Giuseppe Verdi | Háromfelvonásos opera | Olasz nyelvű | Műsoridő: kb. 2 óra 35 perc (beleértve egy szünetet) | új rendezés

Plácido Domingo azért tér vissza Londonba, hogy egy jelentős Verdi-darab bariton szerepét énekelje el. A két Foscari című opera szövegkönyve Byron egyik színművén alapszik, amelynek cselekménye a 15. századi Velencében játszódik. A címszereplők egyike a dózse, Francesco Foscari (az ő szerepét énekli Domingo), másikuk pedig annak fia, Jacopo (akit Francesco Meli alakít), akit azért kényszerítettek vissza számkivetéséből, hogy feleljen az árulás bűnéért. Jacopo ártatlan, mégsem tudják meggyőzni az ellenséges Tizenkettek tanácsát sem feleségének, Lucreziának (Maria Agresta) esdeklései, sem hatalommal bíró atyja érvei. Ez a feszes, komor dráma ihlette Verdi szinte legizgalmasabb korai darabjának zenéjét, melyet 1995 óta nem hallhatott a Royal Opera House közönsége. Az új rendezést az elismert amerikai Thaddeus Strassberger álmodta meg, amely 2012 óta komoly sikereket aratott Los Angelesben és Valenciában.

Főbb szerepekben: Francesco Foscari: Plácido Domingo, Jacopo Foscari: Francesco Meli, Lucrezia Contarini: Maria Agresta, Jacopo Loredano szenátor: Maurizio Muraro, Közreműködik a Royal Opera Kórus és a Royal Opera House Zenekara. Vezényel: Antonio Pappano. Rendező: Thaddeus Strassberger. Díszlettervező: Kevin Knight. Jelmeztervező: Mattie Ullrich.

***

2014.november 30., vasárnap, 14.00

Szerelmi bájital (L’elisir d’amore)

Gaetano Donizetti | Háromfelvonásos opera | Olasz nyelvű | Műsoridő: kb. 2 óra 45 perc (beleértve egy szünetet)

Donizetti paraszti környezetbe helyezett romantikus vígoperája Laurent Pelly kacagtató rendezésében a szentimentalizmus és a bolondozás igényes ötvözete. Az olasz Daniele Rustoni ̶ aki korábban elnyerte a Jette Parker Ifjú Művész-díjat ̶ vezényli a zenekart és a világhírű énekeseket. Lucy Crowe szoprán formázza meg a főszereplőt, a káprázatos Adinát, a falu legkifinomultabb menyecskéjét, akit a Vittorio Grigolo alakította jóképű, de igen szégyenlős Nemorino távolról imád. Nemorino veszélyes ellenfélre lel Molnár Levente hencegő Belcore káplárában, de Bryn Terfel mindenki fölé magasodó Dulcamara csodadoktora, vándor kuruzslója tekintélyes mennyiségű merszet önt belé. A kezelés eredménye komikus, egyben megejtő is.

Főbb szerepekben: Nemorino: Vittorio Grigolo, Adina: Lucy Crowe, Dulcamara csodadoktor: Bryn Terfel, Belcore káplár: Levente Molnár. Közreműködik a Royal Opera Kórus és a Royal Opera House Zenekara. Vezényel: Daniele Rustioni. Rendező: Laurent Pelly.

***

2014. december 24., szerda, 11.30

Alice Csodaországban (Alice’s adventures in Wonderland)

Christopher Wheeldon | Háromfelvonásos balett | Műsoridő: kb. 2 óra 50 perc (beleértve két szünetet)

Kövessük Alíz útját a nyúlodún át Csodaország varázslatos vidékére! Christopher Wheeldon lélegzetelállító koreográfiája egyben komoly színészi munkát is követel a balettművészektől. A Lewis Carroll-művet ismerő néző meg fog döbbenni, hogy Wheeldon milyen páratlan egyszerűséggel, a jellemek lényegét megragadóan tudta tánc segítségével bemutatni a sokszínű, groteszk karaktereket. Az egyes alakokat karikatúraszerű mozgással jellemzi: az izgága Nyalka Nyulat, az őrült, teát szürcsölő Kalapost és a tekergőző Bölcselőt, a hernyót. A főszerepeket – Alíz és a Kör Bubi szerepét – két gyakorlott vezető táncos, könnyed, begyakorlott mozdulatokkal jeleníti meg. A szintén főbb szerepnek mondható Szív Királynője kacagtató tánca szintén briliáns művészt dicsér.

Az Alíz Csodaországban egy rendkívül szellemesen kitalált és megvalósított show, fülbemászó zenével, egyedi és szellemes díszletekkel, színházi effektekben gazdagon tálalva. Biztos, hogy kicsi és nagy, a történetet ismerő és a vele most először találkozó egyaránt megtalálja benne azt az értéket, amelyért ez az előadás feledhetetlen lesz a számára.

Főbb szerepekben: A Royal Ballet művészei. Alice: Lauren Cuthbertson, Kör Bubi: Federico Bonelli. Közreműködik a Royal Opera House Zenekara. Zeneszerző: Joby Talbot. Vezényel: David Briskin. Koreográfus: Christopher Wheeldon. Díszlet- és jelmeztervező: Bob Crowley.

Előzetes: http://youtu.be/CXONhMCk4Wk  

***

2015. február 1., vasárnap, 14.00

André Chénier

Umberto Giordano | Négyfelvonásos opera | Olasz nyelvű | Műsoridő: kb. 2 óra 30 perce (beleértve egy szünetet) | új rendezés

Umberto Giordano André Chénier-je (1896) az 1794-ben, a nagy francia forradalom terror időszaka alatt guillotinhalált halt francia költő utolsó éveinek fiktív története. A zeneszerzőnek z a legkiválóbb operája, remekmű, mely jól szemlélteti, miért is volt okkal joga tartani Puccininek Giordanótól. A három főszereplőnek mind kijutott egy-egy nagyszerű ária. A címszereplőt Jonas Kaufmann alakítja; szerelmét, Madeleine-ét Eva-Maria Westbroek szoprán (ezúttal ő énekli a Maria Callas interpretációjában világhírűvé vált „La mamma morta” áriát); Charles Gérard ‒ a szolgálóból lett forradalmár, Chénier riválisa a szerelemben ‒ szerepében pedig a szerb bariton, Željko Lučić tündököl. A Rigoletto és A trójaiak Royal Opera-beli sikere után David McVicar rendező vitte színre Giordano érdekfeszítő történelmi drámáját, melyet egy korábbi rendezésben utoljára 1985-ben láthatt a ROH közönsége.

Főbb szerepekben: André Chénier: Jonas Kaufmann, Madeleine de Coigny: Eva-Maria Westbroek, Charles Gérard: Željko Lučić. Közreműködik a Royal Opera Kórus és a Royal Opera House Zenekara. Vezényel: Antonio Pappano. Rendező: David McVicar. Díszlettervező: Robert Jones. Jelmeztervező: Jenny Tiramani.

***

2015. március 1. vasárnap, 14.00

A bolygó hollandi (Der Fliegende Holländer)

Richard Wagner | Háromfelvonásos opera | Német nyelvű | Műsoridő: kb. 2 óra 20 perc (szünet nélkül)

Wagner első mesterműve a kárhozottság és megváltás témáját fejti ki, mely a zeneszerzőt egész pályája során izgatni fogja. Ebben az elátkozott hajóskapitányról szóló regében, aki arra ítéltetett, hogy szüntelenül a tengereket rója, míg meg nem váltja egy önfeláldozó, tiszta nő szerelme, Wagner két olyan szereplőt teremtett, akiknek felfokozott érzelemvilága szinte már nem emberi. Tim Albery atmoszférateremtő, 2009-es, modern korba helyezett rendezése alkalmas terepet nyújt Bryn Terfel féktelen hollandijának és Adrianne Pieczonka álmodozó Sentájának érzelmi kibontakozásához és ahhoz a küzdelemhez, melyet egy ellenséges világban a megváltásért folytatnak. A CBSO és a Bayreuthi Ünnepi Játékok alkalmával magának Wagner-interpretációival nevet szerzett Andris Nelsons kormányozza végig a zenekart a háborgó partitúrán.

Főbb szerepekben: A hollandi: Bryn Terfel, Daland: Peter Rose, Senta: Adrianne Pieczonka. Közreműködik a Royal Opera Kórus és a Royal Opera House Zenekara. Vezényel: Andris Nelsons. Rendező: Tim Albery. Díszlettervező: Michael Levine. Jelmeztervező: Constance Hoffman. Fővilágosító: David Finn. Koreográfus: Philippe Giraudeau.

***

2015. június 14. vasárnap, 14.00

Bohémélet (La Bohéme)

Giacomo Puccini | Négyfelvonásos opera | Olasz nyelvű | Műsoridő: kb. 2 óra 50 perc (beleértve két szünetet)

Minden idők legnépszerűbb operája a Royal Opera legelismertebb rendezésében látható újra. 1974-es premierje óta többször új felfogásban került a nézők elé. John Copley rendezésében most utoljára állítják színpadra. Copley részletekre is kiterjedő igényessége, a korhűségre törekvés és a drámai fordulatok lélektani kidolgozottsága a realizmus csúcsa. Julia Trevelyan Oman díszletei és jelmezei a 19. századi Párizs hangulatát idézik. A ma élő legnagyobb operacsillagok e produkcióval vesznek búcsút a darabtól ‒ pontosabban annak jelen szereposztásától ‒: Anna Netrebko Mimìt, Joseph Calleja szerelmét, Rodolfót alakítja. Az izraeli Dan Ettinger vezényli Puccini egyik legérzelmesebb, legfülbemászóbb operáját abban a felújított rendezésben, mely nagy valószínűséggel bekerül a Royal Opera House történelmébe.

Főbb szerepekben: Mimì: Anna Netrebko, Rodolfo: Joseph Calleja, Marcello: Lucas Meachem, Musetta: Jennifer Rowley. Közreműködik a Royal Opera Kórus és a Royal Opera House Zenekara. Vezényel: Dan Ettinger. Rendező: John Copley. Jelmez- és díszlettervező: Julia Trevelyan Oman. Fővilágosító: John Charlton.

Előzetes: http://youtu.be/msaLn0Z5GxE  

***

2015. július 12., vasárnap, 14.00

Tell Vilmos (Guillaume Tell)

Gioachino Rossini | Négyfelvonásos opera | Francia nyelvű | Műsoridő: kb. 3 óra (beleértve két szünetet)

Rossini utolsó operája ‒ mely sokak szerint a valaha született legizgalmasabb operanyitánnyal indul ‒ teremtette meg a francia nagyopera, a „grand opéra” műfaját. Ez a műfaj uralta a 19. század közepének operaszínpadát. A központi téma a szabadság, pontosabban a Habsburg elnyomás ellen küzdő svájci íjász, Tell Vilmos vezette felkelés. Az opera kulcsjelenete, amikor Tell Vilmos lenyilazza fia fejéről az almát, s ezzel a veszélyes gesztussal jelzi honfitársainak, ragadjanak fegyvert. Rossininek ez az egyik fő műve, fantasztikus áriákkal, kórusbetétekkel és kettősökkel. Aki fevételről már hallotta Antonio Pappano kritikusok által is elismert vezénylete alatt Gerald Finley (Tell), John Osborn (Arnold) és Malin Byström (Matild) interpretációját, az a fent állítottakat megerősítheti. Az ifjú olasz rendező, Damiano Michieletto e látványos, elgondolkodtató rendezéssel debütál a Royal Opera House-ban.

Főbb szerepekben: Tell Vilmos: Gerald Finley, Arnold Melchtal: John Osborn, Matild: Malin Byström, Hedvig: Enkelejda Shkosa, Gemmi: Sofia Fomina, Gessler: Nicolas Courjal. Közreműködik a Royal Opera Kórus és a Royal Opera House Zenekara. Vezényel: Antonio Pappano. Rendező: Damiano Michieletto.  

 

Magyar fordítás: © Elsässer Klaudia

Magyarországi terjesztő: Pannónia Szórakoztató Kft.