Royal Opera House - 12 sikerdarab a 2017/18-as évadban
-

Megosztom

Royal Opera House - 12 sikerdarab a 2017/18-as évadban

A 2017/2018-as évadban is láthatók majd a Royal Opera House előadásai, közkedvelt opera- és balettklasszikusok a világ élvonalába tartozó operacsillagokkal és vezető táncosokkal, de négy új rendezés is bemutatkozik a Covent Garden londoni operaházban.

A Royal Opera House (ROH) London legjelentősebb operaháza, műsorán a balettektől az operán át a nagyzenekari koncertekig a klasszikus zene minden műfaja megtalálható. Előadásain olyan művészek lépnek fel, mint az örök díva, Anna Nyetrebko, az ifjú tehetség, Szonja Joncseva a kiváló bariton, Thomas Hampson vagy világhírű tenor, Jonas Kaufmann.

A Royal Opera évadnyitó műve Mozart utolérhetetlen daljátéka, A varázsfuvola(2017. szeptember 24.) lesz. A Covent Gardenből először közvetített mű az Éjkirálynő birodalmába vezeti a nézőket, a parádés szereposztást a Papagenót alakító Roderick Williams neve fémjelzi. Ezt követi majd Puccini szívbemarkoló tragédiája, a Bohémélet (2017. október 8.), melynek rendezője Richard Jones, az est karmestere pedig Antonio Pappano. A 19. század közepén játszódó rendezésben olyan kitűnő énekesek tolmácsolásában elevenedik meg a korabeli párizsi kulturális élet, mint Nicole Car, Michael Fabiano vagy Mariusz Kwiecień.

Verdi Rigolettója (2018. január 21.) David McVicar rendezésében tér vissza a ROH színpadára, az új felfogásban színre vitt darab a mantovai udvar kegyetlenségét és romlottságát hangsúlyozza. A pusztító erejű szívfájdalom színpadi ábrázolása Jonathan Kent Tosca-rendezésével fokozódik (2018. február 11.), mely az 1800-as évek Rómájának veszedelmes zavargásaiból meríti cselekményét. Dan Ettinger karmesteri pálcája alatt olyan operacsillagok szólalnak meg, mint Adrianne Pieczonka, Joseph Calleja vagy Gerald Finley.

Frankfurti zajos sikere után a ROH színpadján látható újra Barrie Kosky Carmenje (2018. március 25.), a litván mezzoszoprán sztárral, Anna Goryachovával a címszerepben. Ez a rendezés hű Bizet eredeti operaváltozatához, feleleveníti a vígopera, a revü és a bohózat hagyományait, melyek a zeneszerzőt komponálásra ihlették. Az évad záró mozis operaközvetítése Verdi Macbethje (2018. április 28.). Az érzéki drámát Antonio Pappano vezényli, és a Covent Gardenben először Anna Nyetrebko alakítja a ravasz és manipuláló Lady Macbethet, partnere a darabban Željko Lučić.

A 2017/18-as Royal Opera House évad közvetítései között a Royal Ballet hat produkciója is műsorra kerül, elsőként az Egyesület Királyságban kasszasikerré vált Alice Csodaországban(2017. november 5.), Christopher Wheeldon koreográfiájában. Lewis Carroll népszerű történetének balettváltozata valóságos orgia a szemnek: vetített alakokkal, dzsig tánccal és pazar jelmezekkel. A karácsonyi családi kedvencet, A diótörőt 2016 decemberében világszerte 130 000 mozilátogató tekintette meg. Idén (2017. december 25.) újra elbűvölik majd a nézőket a hópelyhek, az édességek birodalma és a bravúros tánctudás. Shakespeare családi tragédiája, a Téli rege ihlette Christopher Wheeldon Olivier-díjas koreográfiáját (2018. március 4.), melyet Joby Talbot érzelemdús zenéje tesz teljessé.

Az új ROH évad egy különlegességet is tartogat a balettrajongók számára: Leonard Bernstein születésének 100. évfordulójára egy balett-triptichonnal (három balettelőadásból álló esttel) emlékeznek (2018. április 8.). A Royal Ballet két vezető társkoreográfusának, Wayne McGregornak és Christopher Wheeldonnak új darabjait Liam Scarlett Bernstein 2. szimfóniájára, A nyugtalanság korára koreografált műve egészíti ki. Ezt követi a szív húrjait tovább pengetve a Royal Ballet legendás Manonja Kenneth MacMillan koreográfiájával (2018. május 13.), egy fiatal lány története, aki busásan megfizet azért, mert a vagyont választja az igaz szerelem helyett. Jules Massenet vadromantikus zenéje garantálja, hogy szem nem marad szárazon.

Az évad utolsó darabja A hattyúk tava(2018. június 17.) rég várt új koreográfiája, Csajkovszkij örökzöld zenéjével. Marius Petipa és Lev Ivanov eredeti koreográfiájának szellemiségét szem előtt tartva Liam Scarlett és Frederick Ashton egy olyan merész, modern értelmezést vitt színpadra, amely minden bizonnyal emelkedett hangulatba hozza a világ talán leghíresebb balettjének közönségét.

A londoni Royal Opera House közvetítéseinek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Pannonia Entertainment.

Előadások:

2017. szeptember 24. Mozart- Varázsfuvola (Opera)
2017. október 8. Puccini- Bohémelet (Opera)
2017. november 5. Christopher Wheeldon :Alice Csodaországban (Balett)
2017. december 25. Csajkovszkij: Diótörő (Balett)
2018. január 21. Verdi- Rigoletto (Opera)
2018. február 11. Puccini: Tosca(Opera)
2018. március 4. Christopher Wheeldon- Téll Rege (Balett)
2018. március 25. Bizet- Carmen (Balett)
2018. április 8. Bernstein Centenarlum – A Nyugtalanság Kora (Balett)
2018. április 28. Verdi-Macbeth (Opera)
2018. május 13. Kenneth Macmillan- Manon (Balett)
2018. június 17. Pettipa- Hattyúk Tava (Balett)

Valamennyi előadás 14.00 órakor kezdődik.