Indiai Filmfesztivál - A kabuli ember
Indiai Filmfesztivál - A kabuli ember
Kabuliwala
társadalmi dráma
(1961)
Rendező
Hemen Gupta
Színészek
Balraj Sahni, Usha Kiran, Sajjan, Sonu, Baby Farida

Megosztom

Bővebben a filmről

Akabuli ember a Nobel-díjas író, Rabindranath Tagore torokszorító novellájának filmadaptációja. A történet a kabuli Abdur Rehmán Khánról, egy afgán kereskedőről szól, aki Kalkuttába költözik, hogy szárított gyümölcsök árusításával biztosítani tudja megélhetését. Összebarátkozik Minivel, egy bengáli kislánnyal, aki saját otthon hagyott leányára emlékezteti őt. A kereskedő idővel gyilkosság elkövetéséért börtönbe kerül, ahonnan tíz szigorú év után szabadul. Ám a tíz év nem múlhat el nyomtalanul, és a kislány, akihez Abdur visszatér, már nem ugyanaz…

Akabuli ember érzelmekkel és humorral finoman átszőtt dráma a feltétel nélküli szeretetről, amelyet a főszereplők odaadó és elfogulatlan játéka tesz még vonzóbbá. A film a számos Tagore-feldolgozás egyik legjobban sikerült darabja, szép kísérlet Tagore kultúrákon és országokon átívelő nemzetköziségének, időtlen humanizmusának bemutatására.

2015 áprilisában Ashraf Ghani, Afganisztán elnöke a következő szavakkal méltatta a novellát: „Akabuli ember többet tett azért, hogy országunkat híressé tegye, mintha egy milliárd dollárt költöttünk volna reklámokra.” 2011-ben Írországban Akabuli embertvetítették egy Tagore születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett szimpoziumon. A film betétdalai közül az Aye mere pyare watan India azon hazafias dalainak egyike, melyet minden fontosabb nemzeti ünnepen énekelnek-hallgatnak.

Az Indiai filmfesztivál többi programjához klikk ide>>

Forgatókönyv
Vishram Bedekar
Bemutatás időpontja
Színes
Készítő országok
indiai
Felirat nyelvek