Indiai Filmfesztivál - A nagy muszlim uralkodó
Indiai Filmfesztivál - A nagy muszlim uralkodó
Mughal-E-Azam
történelmi románc
(1960)
Rendező
K. Asif
Színészek
Prithviraj Kapoor, Madhubala, Durga Khote, Dilip Kumar

Megosztom

Bővebben a filmről

Fiúörökös nélkül boldogtalan Nagy Akbar, a mogul császár, zarándokútra kel hát, hogy viselős felesége végre fiút szüljön neki, és könyörgése meghallgatásra is talál. Fia, Szalím herceg elkényeztetett udvari ficsúrrá cseperedik és apja minden tiltakozása ellenére beleszeret Anárkalíba, az udvar egyik táncosnőjébe. A császár éktelen haragra gerjed, és szörnyű büntetéssel sújtja az engedetlen szerelmeseket.

A nagy muszlim uralkodó korának legdrágább produkciója volt, amely közel tíz éven át készült többszörösen túllépve a költségvetést, és a korszak legnagyobb szabású hollywoodi történelmi eposzaihoz volt mérhető. Az ötvenes évek elején fekete-fehérben indult forgatás még csak a felénél tartott, amikor az évtized közepére mindennapossá vált a színes film, emiatt néhány táncjelenetet már Technicolor eljárással rögzítettek, és végül a filmet részben színesben mutatták be. A nagy muszlim uralkodó óriási sikert aratott, a bemutató idején százezrek álltak végig napokat, hogy jegyet vegyenek. A legnagyobb mumbai moziban három évig vetítették teltházzal, és tizenöt éven át ez a film volt a legnagyobb bevételt elérő indiai produkció.

2004-ben digitálisan kiszínezték a filmet és felújítva újra műsorra tűzték a mozik, a rendezvényen ez a felújított verzió lesz látható.

Az Indiai filmfesztivál többi programjához klikk ide>>

Forgatókönyv
K. Asif, Aman
Bemutatás időpontja
Színes
Készítő országok
indiai
Felirat nyelvek