Szaffi
Magyar Film Napja 2024 - Szaffi

Mozik:

Corvin Mozi

Megosztom

Bővebben a filmről

A cigánybáró című Jókai kisregény nyomán készült rajzfilm két fiatal szerelmi története a XVII. században.

A Magyar Királyság utolsó, török kézen maradt erődjét, Temesvárt ostromolják a császári seregek, még a gátját is felrobbantják. A várból Ahmed basa elmenekül a kincsekkel és csecsemőkorú kislányával, Szófiával. Csatlakozik hozzájuk Ahmed jó barátja, Botsinkay Gáspár is kisfiával, Jónással. Mielőtt csónakba szállnának Isztambul felé, a kincseket elássák a Botsinkay-birtokon. Menekülés közben a kis Szaffi belezuhan a megáradt folyóba. A síró csecsemőt egy anyóka, Cafrinka menekíti ki a vízből az erdei állatokkal együtt.

Konstantinápolyban Ahmed basát kivégzik Temesvár eleste miatt, az öreg Botsinkay pedig még azelőtt meghal, hogy fiának felfedhetné a kincs rejtekhelyét.

A kis Jónás vándorló cigányok közt cseperedik fel. Amikor meghallja, hogy a császár megkegyelmez a bujdosóknak, elhatározza, hogy visszatér Magyarországra.

Először a temesi kormányzóhoz, Feuerstein lovaghoz fordul, hogy iktassa be örökségébe. Ám a lovag maga is tud a Botsinkay-birtokon elrejtett kincsről, így innentől kezdve szolgájával, Puzzolával igyekeznek a fiút eltenni láb alól. Gyilkossági kísérleteik azonban sorra kudarcba fulladnak.

Jónás a szétlőtt és kifosztott birtok láttán elkedvetlenedik. Éhesen felfedezi a közeli vízparton élő öregasszony, Cafrinka házát, ahol a nádi állatok mellett ott él Szófia-Szaffi is, aki időközben szépséges hajadonná serdült.
Az anyónak a sok-sok állat mellett van egy Szaffi nevű macskája is, és Jónás meggyőződésévé válik, hogy Cafrinka boszorkány, aki kedvére változtatgatja a leány-macskát hol emberré, hol állattá.

Az öregasszony megjósolja Jónásnak, hogy a birtokon elrejtet kincshez csak úgy juthat hozzá, ha megházasodik. Jónás először a szomszédos földesúrnál, a disznókereskedő Loncsárnál keresi a jövendőbelijét. Azonban Loncsár Arzéna, akit Feuerstein lovag is el szeretne venni, kikosarazza a részeg Jónást, akit Loncsár itat le.

Végül, további bonyadalmak után, Jónás rájön, hogy Szaffit kell elvennie. Tisztázódik a félreértés is: nincs szó varázslatról, valójában két Szaffi létezik: egy lány és egy macska.

Szaffival együtt az elásott kincs is Jónásé lesz, míg Feuerstein lovag és Puzzola elnyerik méltó büntetésüket. Jónásnak és Szaffinak fényes lakodalmat csapnak a vándorcigányok, akik a birtokot is felvirágoztatják, és hamarosan megszületik kislányuk, a kis Szaffi is.