5x5 Filmfesztivál
-

Megosztom

5x5 Filmfesztivál

 

AZ NKA NEGYEDSZÁZADA A MINŐSÉGI KULTÚRA LEGFŐBB TÁMOGATÓJA

A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A szeptember 23. és október 17. között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel zajló ünnepi fesztiválon az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel. Ezek Budapest mellett az ország különböző kis- és nagyvárosaiban valósulnak meg, de több eseménynek is határon túli település ad otthont. A programsorozat – mely a Családok Évéhez is kapcsolódik – célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, amelyekben az Alap muködésének köszönhetően maradandó értékek, alkotások, művek születhettek és születnek ma is.

A filmes támogatásokat odaítélő, a Filmművészet Kollégiuma nevet viselő testület folyamatosan segítette a különféle műfajú magyar filmek indulását, befejezését, a magyar, illetve egyetemes filmművészeti értékek nagyközönséghez, mozikba történő eljuttatását, de a megszületett alkotások megőrzését, restaurálását, s a filmek külföldi fesztiválszereplését is. A Puskin mozi öt termében öt-öt film szerepel a programban. Az évforduló alkalmából megrendezésre kerülő 5X5 FILMFESZTIVÁL bemutatóira a műfaji sokszínűség jellemző. A játékfilmek mellett Hieronymus Bosch művészetét bemutató ismeretterjesztő film, egész estés animációs film, a magyar klasszikus drámai költemény, Az ember tragédiája feldolgozása, valamint – gondolva a délelőtti, kicsiknek szóló programlehetőségre – , a megunhatatlan Bogyó és Babóca sorozat, a kecskeméti műhely nagyobbakat megcélzó, szépséges Cigánymesék és a Kormos István meséiből készült Kormos mesék darabjai is szerepelnek a műsorban.

A játékfilmek egy része magyar, más része külföldi. Kiválasztásuk attól is függött, hogy a művészi színvonal mellett melyik film volt népszerűbb, több nézőt vonzó az adott évben. Így került be a válogatásba a legendás Casablanca, az immár kultuszfilmmé vált Ponyvaregény, vagy a magyar Moszkva tér, a Kontroll, a nézőrekordot elérő Valami Amerika, vagy az egyik legfiatalabb alkotó munkája, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film.

A szervezők arra törekedtek, hogy a rendezvény minden generáció számára csábító legyen, a nosztalgiázni vágyó idősebbeknek, és a gyermekeiknek, unokáiknak egyaránt, de a közönségfilmeken túl megtalálhassák csemegéiket a cinefilek is. A 25 film között látható a különleges művészi eszközökkel megvalósított Werckmeister harmóniák, a Dealer, a Delta, A négyzet, a Tony Erdmann. Szerepel filmje az orosz Zvjagincevnek, és egy szép izlandi alkotás, a Kosok is megörvendezteti majd a nézőit.

A rendhagyó program darabjait kedvezményes helyárakon, 600 forintért tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin termeiben.

A magyar alkotók valamennyi generációja képviselteti magát a válogatásban: a már klasszikusok közül Makk Károly, Jankovics Marcell, a nemzetközi elismertségű Tarr Béla, Enyedi Ildikó, a középgenerációból Hajdu Szabolcs, Török Ferenc, Miklauzitz Bence, Bollók Csaba, a fiataloktól a diplomafilmes Reisz Gábor, és a történelmi filmdrámájával hatalmas sikert arató Szász Attila. Utóbbi Örök tél című filmjét rendhagyó történelemóra keretében dolgozzák fel a film nézői.

A fesztivál rendezői egyben arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a Nemzeti Kulturális Alap a rendszerváltozás utáni hazai kultúrafinanszírozás egyik legmeghatározóbb intézménye lett. Az eltelt 25 év alatt az NKA a kulturális élet valamennyi területén megkerülhetetlen szereplővé vált, legyen szó könyvkiadásról, filmről, színházról, táncról, képzőmuvészetrol, zenéről, szépirodalomról, fotóról vagy éppen építészetről, örökségvédelemről, közmuvelodésről. Az NKA bizottságában és kollégiumaiban a magyar kulturális élet meghatározó szereplői és jelentős alkotói ülnek, az ő javaslataik alapján hozza meg az Alap forráselosztásra vonatkozó döntéseit. Az NKA az elmúlt 25 évben számos ismert és kevésbé ismert előadót, művészt, alkotót támogatott, akik épp e támogatásoknak köszönhetően létrejött műveik által váltak országszerte ismertté.

 

A programfüzet pdf formátumban innen letölthető!

 

Program:

Metropolis  terem

10:15 - Bogyó és Babóca - 13 mese
11:45 - Bosch: A gyönyörök kertje
14:00 - Örök tél
16:15 - Fehér tenyér
18:15 - Casablanca
20:15 - Egy erkölcsös éjszaka

Amarcord terem

10:45 - Az ember tragédiája
14:00 - Simon mágus
16:00 - Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan
18:00 - Ponyvaregény
20:45 - Kontroll

Körhinta terem

11:15 - Kecskeméti Rajzfilmstúdió meséi (Cigánymesék, Kormosmesék)
13:30 - Szép napok
15:15 - Dealer
17:45 - Iszka utazása
20:30 - Valami Amerika

 

Annie Hall terem

12:00 - Kosok
13:45 - Szeretet nélkül
16:00 - Moszkva tér
17:45 - Egy veszedelmes viszony
20:15 - Werckmeister harmóniák

Mephisto terem

13:30 - A Négyzet
16:15 - Ifjúság
18:30 - Delta
20:15 - Toni Erdmann

CsatolmányMéret
puskin_nka25_nezokep.pdf2.79 MB2.79 MB